Cisco’unun bütün access pointleri alım sonrası üzerlerinde IOS işletim sistemi image’ları yüklü olarak teslim edilirler(Çok eski Aironet cihazlar hariç). Access point image’ları genellikle router’lar üzerinden alışık olduğumuz .bin değil de .tar uzantılıdır. Bu .tar uzantılı dosyalar cisco.com üzerinden download etmeye yetkisi olan bir hesap ile indirilebilir (Lütfen benden bu tarz bir talepte bulunmayın.)
Access Point’ler genel anlamda ya tek başlarına yayın yapacak şekilde(Autonomous/Standalone) veya Wireless LAN Controller(WLC) diye adlandırdığımız access point’lerin tek noktadan yönetmeye yarayan cihazlarla yönetilecek şekilde (Lightweight) çalışabilirler(Hemen hemen diğer marka/model access point’lerin büyük çoğunluğu da bu şekilde çalışmaktadır.)
Öncelikle cisco.com/go/download üzerinden edineceğimiz ya da herhangi bir access point’ten görebileceğimiz IOS image’ı şu şekilde olacaktır:
c1140–k9w7-tar.124-25d.JA.tar
Yani,
platform–featureset-tar.version.tar
platform– Access point’in donanım modeli veya o image’ı destekleyen bağlı olduğu ürün ailesi
featureset– Image tarafından desteklenen özellikler seti. Şunlardan birisi olması gerekmektedir:
k9w7 – autonomous IOS (tek başına çalışan access point için)
k9w8 – full lightweight IOS (Wireless Controller ile çalışan access point için)
rcvk9w8 – lightweight recovery image – Bu lightweight çalışan access point üzerine fabrika çıkışı eklenmiş image
Ipucu: k9w8 ‘i okurken sondaki w8(weight) ile lightweight ‘e çağrışım yaptırarak hangi image’ın hangi mode için olduğunu daha rahat anlayabilirsiniz 🙂
version– IOS sürümü.
Bir önceki örneğe dönecek olursak:
c1140–k9w7-tar.124-25d.JA.tar
Platform: c1140: 1140 series AP
Featureset: k9w7: autonomous IOS
Version: 124-25d.JA1: 12.4(25d)JA
Access point IOS’ları her zaman .tar uzantlı dosyalarla indirilir/dağıtılır. Access point bu dosyayı kendisi açıp sistem image dosyası olarak kullanamaz. Çünkü .tar uzantısının altında IOS image’ının yanı sıra radio firmware dosyaları, html GUI dosyaları ve diğer dosyalar bulunmaktadır. Tar uzantılı dosyayı önce TFTP ile atıp sonrasında açıp içindekileri ayıklamak için archive CLI komutu kullanılmaktadır.
Web GUI üzerinden de IOS atılabilir, fakat problem olma ihtimali CLI’ya göre çok fazladır, bu yüzden tavsiye edilen TFTP ile dosyaların atılmasıdır.
TFTP ile atılan dosyayı açmak için şunu kullanabiliriz:
AP# archive download-sw /force-reload /overwrite tftp://ip address/image filename (örn:c1140-k9w7-tar.124-25d.JA.tar)
Lightweight çalışan access pointlerde ise yönetim WLC (Wireless Lan Controller) ‘da olduğundan .tar dosyası access point’e atıldıktan sonra alttaki gibi ayıklanarak açılacaktır.
AP# flash:/c1140-k9w7-mx.124-25d.JA/c1140-k9w7-mx.124-25d.JA
Sonrasındaki yeniden başlatmalarda access point bu image ile çalıştırılmaya başlanacaktır.
2 comments
Açıklamalar çok yerinde ve güzel olmuş, bloğunuzu sık sık takip edeceğim.
Çok güzel bir yazı. Teşekkür ederim